saykar kumlama Saykar Sosyal Medya Saykar Sosyal Medya Saykar Sosyal Medya Saykar Sosyal Medya

türkçe English
Saykar anasayfa
ANASAYFA
saykar hakkımızda
HAKKIMIZDA
saykar iletisim logo
İLETİŞİM
saykar servis logo
SERVİS
iletisim logo
VİDEOLAR
Cam Kumlama


CAM KUMLAMA HAKKINDA BİLGİLER

Bu sayfada cam kumlama işleminde kullanılan makine ve ekipmanlar, cam kumlama teknikleri hakkında bilgiler bulunmaktadır. Cam kumlama işlemi 3 farklı ihtiyaca göre 3 farklı yöntem ve makine grubuyla yapılabilmektedir. Bu ihtiyaçlardan birincisi düz cam kumlama, ikincisi bombeli cam kumlama ve üçüncüsü cam eşya kumlama ihtiyacıdır.

Düz Cam Kumlama İşlemi
Düz cam kumlama işlemi genellikle çok sayıda kumlama tabancası içeren dikey çalışan otomatik cam kumlama makinalarında yapılmaktadır. Bu tip makinalar yüksek miktarda hava tükettiklerinden vidalı ve mutlaka hava kurutuculu bir kompresör sistemi ile beslenmelidir. Aşağıda örnek bir düz cam kumlama sistemi resimlendirilmiştir.

Düz Cam Kumlama Tesisi
Düz Cam Kumlama Makinesi Kompresör Seti
Dikey Düz Cam Kumlama Makinesi Vidalı Kompresör Seti

Kumlanmış Cam

Bombeli Cam (Duşakabin Camları) Kumlama İşlemi
Bombeli camların kumlama işlemi düz camlara göre daha karmaşık bir kumlama sistemine ihtiyaç duymaktadır. Bunun nedeni dikey düz cam kumlama makinelerinde cam giriş kısımlarındaki yarıklar bombeli camların geçişi için uygun genişlikte olmazlar. Dikey cam kumlama makinelerinde bombeli camları da kumlamak istendiği taktirde cam geçiş yarıklarının genişliği arttırılmalıdır. Bu taktirde de makineden dışarıya yoğun miktarda toz çıkışı oluşmaktadır. Bu nedenle bombeli camların kumlanması için yatay tünel tip otomatik kumlama makinaları tercih edilmektedir. Aşağıda bombe Camların kumlanması için geliştirilen tünel tip kumlama makinalarının sistemi resmedilmiştir. Bu makinalarda aynı zamanda düz camlar da kumlanabilmekte olup maliyet açısından dikey tip kumlama makinalarından daha yüksek maliyettedirler.

Bombeli Cam Kumlama Tesisi
Bombe Cam Kumlama Makinesi Kompresör Seti
Yatay Cam Kumlama Makinesi Vidalı Kompresör Seti
Bombecam

Cam Eşya Kumlama

Cam eşya kumlama diye adlandırdığımız işlemde özellikle ev ve işyeri tipi kullanılan cam bardaklar, sürahiler, süs eşyaları gibi cisimlerin kumlama işlemi ile dekoratif hale getirilmesi işlemidir. Bu tip malzemelerin kumlanabilmesi için çeşitli kumlama kabinleri kullanılmaktadır. Kumlama yapılacak cam eşyaların sığabileceği boyutlardaki bir kabinin içine malzemeler yerleştirilir ve tek tek el ile kumlanır. Bu işlemde çıkan toz kabinin arkasında bulunan toz filtresi tarafından çekilir. Bu kabinlerde bulunan vakumlu kumlama tabancası ile kum püskürtme işlemi gerçekleştirilir. Bu tabancalar iki tip olup 0,6 -1,2 m3/dak hava tüketirler. Aşağıda cam eşya kumlama tesisi için gerekli olan makine ve kompresör seti resimlendirilmiştir.

Cam Eşya Kumlama Tesisi
Kumlama Kabini Kompresör
Tezgah Üstü Kumlama Kabini Pistonlu Kompresör
Kumlama Kabini Vidalı Kompresör
Enjeksiyonlu Kumlama Kabini Vidalı Kompresör
Kumlanmış Cam Bardak Kumlanmış İbrik
Cam Kumlama Teknikleri
Yüzeysel Cam Kumlama, Oyma Cam Kumlama, Gölgelendirme Cam Kumlaması

Bu Cam Kumlama Teknikleriyle, mümkün olan bütün görsel efektler yapılabilir.
Yüzeysel Cam Kumlama-
Cam yüzeyinde az miktarda aşındırma gerçekleştirildiğinden bu adı alır. Bu teknik tek bir kumlama aşamasında gerçekleştirilir. Desenin iki elementi vardır. Siyah ve beyaz. Bunu siyah beyaz fotoğraf gibi düşünebiliriz. Pozitif ve negatif. Abrasivin çarpmadığı alanlar (uygun materyal ile geçici olarak parçalar halinde kaplanan alanlar) ve abrasivin çarparak yüzeysel aşındırıp, buzlu bir görüntü elde edilen alanlar. Kumlanan alanlar beyaz, diğer taraflar şeffaf (veya camın yüzey rengi) görünür. Kumlanan alanlar siluet şeklindedir; dolayısıyla desen içerisinde ayrıca detay isteniyorsa, bu bölümler kaplanarak kumlanan alanlardan ayrılmalıdır. Yüzeysel Cam Kumlama en basit ve en hızlı yöntemdir. Fakat Oyma Cam Kumlama ve Gölgelendirme Cam Kumlamasında alınan daha sofistike dizaynlar bu yöntemle elde edilemez.

Oyma Cam Kumlama-Bu teknikte cam üzerinde derin ve 3 boyutlu kumlama yapıldığından, bu ad verilmiştir. Kendi içerisinde de farklı türleri vardır. Tek aşamalı, iki aşamalı, çoklu aşamalı ve serbest derin kumlama. Tek aşamalı olanda yüzeysel kumlamadan daha derin kumlama yapılır; o yüzden dizayn ona göre seçilmeli ve desen ayırma elemanları daha geniş olmalıdır. İki veya çoklu aşamalı kumlamalarda cam üzerinde koruyucu kaplama bulunmaz. Hepsi birlikte değil, fakat çok az unsur bir seferde belirli sırayla kumlama yapılır. Bu şekilde kumlama unsurları farklı derinliklerde kumlama yapabilirler ve zayıf bir üç boyut (3-D) etkisi sunarlar. Bunu tersine bir kabartma gibi düşünebiliriz. Bu kumlama tekniğinde camın bir tarafından kumlayarak dizaynı oluştururken, dizaynı camın diğer tarafından (kumlanmamış yüzeyi) görürsünüz.

Gölgelendirme Cam Kumlaması-Bu teknik yüzeysel kumlamada olduğu gibi, sadece camın yüzeyinde kumlama yapılarak gerçekleştirilir. Fakat farklı olarak grinin ve beyazın farklı tonlarını elde edecek şekilde kumlama yapılır. Tamamıyla kumlanmış cam yüzeyi 100% beyaz görünür. Eğer kumlama yoğunluğunu 100% den daha az yaparsanız, gri ve beyazın tonlarını oluşturabilirsiniz. Gölgelendirme, tek bir aşamada uygun makinelerle yapılabileceği gibi; 2 veya çoklu aşama kumlamalarıyla da gerçekleştirilebilir.

Yüzeysel Cam Kumlama Oyma Cam Kumlama Gölgelendirme Cam Kumlaması
Yüzeysel Kumlama Oyma Cam Kumlama Gölgelendirme Cam Kumlama
Değerli Metallerin Kumlanması